W skrócie:
Co zrobić z młodej kapusty?
Sezon na młodą kapustę trwa od maja do sierpnia. To zdrowe i pyszne warzywo, które można przygotować w kuchni na wiele sposobów. Polecam świetny przepis na surówkę z młodej kapusty i rzodkiewki. To rewelacyjny dodatek do obiadu. Surówka jest chrupiąca, smakuje wyśmienicie i robi się ją naprawdę szybko. Smaku dodaj jej wyrazisty sos z jogurtu naturalnego, świeżego czosnku oraz suszonego czosnku niedźwiedziego.
Zobacz w galerii, jak zrobić pyszną surówkę z młodej kapusty.
Przepis na surówkę z młodej kapusty i rzodkiewki
czas przygotowania: ok. 20 minut
poziom trudności: łatwy
Składniki:
- pół główki młodej kapusty,
- ok. 10 rzodkiewek,
- pęczek koperku,
- 150 g jogurtu naturalnego,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego lub 1 duży ząbek czosnku,
- pół łyżeczki czosnku niedźwiedziego.
Jak zrobić zdrową surówkę z młodej kapusty i rzodkiewki?
- Kapustę umyj i zdejmuj pierwsze uszkodzone liście.
- Odkrój pół kapusty i drobno posiekaj.
- Włóż posiekaną kapustę do miski i posyp solą.
- Rzodkiewki umyj i odetnij końce.
- Zetrzyj rzodkiewki na tarce na dużych oczkach. Dodaj do kapusty.
- Koperek umyj i posiekaj. Dodaj do surówki.
- W miseczce wymieszaj jogurt naturalny z solą, czosnkiem i czosnkiem niedźwiedzim. Jeśli używasz świeżego czosnku, to przeciśnij go przez praskę.
- Polej surówkę sosem i wymieszaj. Gotowe.
Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:
Podawaj swoje potrawy na pięknych naczyniach
Chlebek bananowy air fryer
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?